HTML

Intézet

Részletek: www.keki.co

kultúrdiplomata

Milton C. Cummings szerint a kultúrdiplomácia nem más, mint eszmék, információk, intézményrendszerek, hagyományok, hitrendszerek és más kultúrkörök értékeinek kölcsönös cseréje azzal a céllal, hogy megvalósulhasson egymás mind teljesebb megértése. Mindez nem lehetséges az értékcserében részt vevők kulturális önazonosságának megtartása nélkül, ám a folyamatok egy aktív szereplője sem hagyhat fel a szüntelen kapcsolatépítéssel és a társadalmi, ideológiai, illetve egyéb, közösségek közötti megbékélés fáradhatatlan munkálásával. A blogon megjelenő ötletek motorja az ökumenikus gondolkodásmód.

Friss topikok

  • bizony mondom: Hát ez az, aminek a kezdését már alig várom. Gratulálok! segítek mindenben, amiben csak tudok! csi... (2012.07.16. 19:21) Nyilvános vita

Politikai vákuum a centrum körül

2012.07.17. 10:47 Illyés Szabolcs

Azért a kultúrdiplomatából is kifigyel néha a photoshop-kalandor. Csigó Péter Túl balon és jobbon analízise régen várt, hiánypótló ötletfelvetés a „hogyan tovább Magyarország”-topik történetében. Igen, nincs tovább, itt az idő az alternatívák csomósodására – vallja a szerző, és ez nagy valószínűséggel éppen így is van. Kis adalék: azért nem ártana, ha mindez legalább teoretikusan tartalmazná a választópolgárok számára láthatóvá válás tervét.

A „milla” ugyan utalás a millióra, de rendszerkritikusként is tudvalevő, hogy óriási a különbség a látszattömeg és az alapszervezeti bázis hatékonysága között. A „zöld”, a „liberális” és az „európai” a politikai aktivitás terén talán még az LMP-vel együtt sem teszi ki az orbánizmus egyik legrettentőbb szörnyeként szabadjára bocsátott, új választási szisztéma által az egekbe feltolt országos listaállítási keretszámot. Gondoljuk csak át: az alig harmadennyit megkövetelő, előző jelöltállítás lécét is csak „csudálatos” segítséggel tudta megugrani az LMP. Az aktivitás pedig – amint azt a blogger is állítja – éppen, hogy jelentősen csökkent.

Természetesen rendszerkritikus alternatíva elképzelhetetlen a rendszerkritikus erők valós együttműködése nélkül, ám mégis érdemes néhány szót vesztegetni a tömegek számára könnyedén elérhető politikai dimenziók helyére is. Érdemes áttekinteni ebből a szempontból a szerző infografikáját:

 

politikai_terkep1.png

 

A megoldást kutató számára mi tűnik fel azonnal? Óriási az üresedés a „koordinátarendszer” origója körül. Érthető a magyarázat, miszerint az egyre szélsőségesebbé váló társadalmi és gazdasági környezet természetszerűen a szélsőséges politikai válaszlépést felmutató erőknek kedvez. Ám valós ellenpólusa-e a „kartellrendszert” kiszolgáló erőknek a rendszerellenesség? Ez a szélsőség nehezen érthető az átlagpolgár számára – nem is beszélve arról a politikai ámokfutásról, amit az utóbbi két évtizedben a pol. „liberalizmus” nevében hajtottak végre ismert elkövetők.

A „rendszerellenesség”, az „öko-alternatíva”, a „köztársaság-újradefiniálás” a bizonytalanok számára gumifogalmak, nem adnak olyan közös platformot, ami markáns arcot adhat az új ellenzékiségnek. Nyilván a cikksorozat következő elemeiben előkerül ez a paradigma, de figyelembe kell venni: a a rendszerkritikus erőtérnek csomósodás első ütemétől határozott, egyedi és megkülönböztethető arculat felé kell elmozdulnia. A megoldás nem adódik önmagától, de ha kicsit figyelmesebben megnézzük a grafikát, fájó a feketeség az említett origó körül. Ha kijelöljük, ilyesmit kapunk:

 

ysdfgsetgharehsarja.png

 

Talán ez a centrum-erőtér adhat ötletet a továbblépéshez.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: politika kultúra jobboldal baloldal rendszerkritika radikális egység új erő megvalóstható politikai érték

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturdiplomata.blog.hu/api/trackback/id/tr184661669

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.17. 11:48:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása