HTML

Intézet

Részletek: www.keki.co

kultúrdiplomata

Milton C. Cummings szerint a kultúrdiplomácia nem más, mint eszmék, információk, intézményrendszerek, hagyományok, hitrendszerek és más kultúrkörök értékeinek kölcsönös cseréje azzal a céllal, hogy megvalósulhasson egymás mind teljesebb megértése. Mindez nem lehetséges az értékcserében részt vevők kulturális önazonosságának megtartása nélkül, ám a folyamatok egy aktív szereplője sem hagyhat fel a szüntelen kapcsolatépítéssel és a társadalmi, ideológiai, illetve egyéb, közösségek közötti megbékélés fáradhatatlan munkálásával. A blogon megjelenő ötletek motorja az ökumenikus gondolkodásmód.

Friss topikok

  • bizony mondom: Hát ez az, aminek a kezdését már alig várom. Gratulálok! segítek mindenben, amiben csak tudok! csi... (2012.07.16. 19:21) Nyilvános vita

A civil politikai elit hajnala

2012.07.18. 10:53 Illyés Szabolcs

rescue_dawn1.jpg

A Progresszív blog szerkesztői elővették a matekot. Épp ideje: a ki tudja, milyen viharoktól megcibálandó következő 21 (22) hónap immár bizonyos, hogy a magyar nemzet számára sorsfordító lesz, nem a fülkeforr volt az...

A váltáshoz persze izgalmas a "közalapítvány" is, de még fontosabb az elit-kérdés. Az egyenletek eredményeképp (egyébként helyesen) megkapott végösszeg (kétmillió) ugyanis nem biztos, hogy érti a Progresszívek értéksorát. Kis kiegészítés:

  • deklarálni a célt
      • Igen, de csak közérthető módon. A civil váltás rákfenéje, hogy a "kétmillió" nem érti még azt sem, hogy mi a civil.
  • kidolgozni a szervezeti és szabályzatbeli biztosítékait annak, hogy a támogatások valóban csak a deklarált célokra fordítódhassanak
      • na ez az, ami a legsűrűbb lesz, ugyanis itt figyel be a BIZALOM kérdése. Az NGO-szektor csak és kizárólag bizalmi alapon működhet, lévén az üzleti érdek ab ovo kizárt. Persze igaz ez a világ boldogabbik felén. Itt ilyen biztosítékokat nem lehet leragasztózni. A biztosíték így nem lehet más, mint maga a címben említett elit. Hitelesség és ismertség egyszerre kell, hogy jellemezze a döntéshozókat, csak személyi biztosítékok állhatnak rendelkezésre - különben oda a népszerűség. Agyagláb, de nincs más.
  • megszervezni a támogatókat
      • Itt nem egyes támogatókban, hanem támogatói körökben (bázis) kell gondolkodni.
  • megbízni a részletes program kidolgozásával az elérhető legjobb szakembereket
      • Amennyiben a kezdeményezés kezdeményezői eleve nem tartják magukat alkalmasnak arra, hogy egy ilyen profilt összehozzanak, kár is belefogni. Hihetetlenül komoly dologról van szó, de nem hiszem, hogy meg kellene ijedni - van olyan civil know-how a váltásra nyitottakban, hogy ez is hasítson. A gond az, hogy a legtöbben néhány kontinenssel arrébb vannak (vagyunk).
  • őrködni afelett, hogy a szerveződés ne kerülhessen „oligarchák hálójába” (ennek mikéntjéről is a szabályzatban kell és lehet gondoskodni!)
      • Ettől kell a legkevésbé rettegni. A "nagygazdák" a kiszámítható, hierarchikus trutymót kedvelik, itt erre nincs esély. Nagyobb kihívás a civil testvérek kohéziós erejének biztosítása.
  • folyamatosan kommunikálni, átvéve a közélet tematizálását (ne feledjük? 2 millió fülpár vár erre!)
      • :)
    • megszervezni a majdani vezetőgárdát (szigorúan meritokratikus alapon, akár nyilvános pályázatok útján is) HAJRÁ!

      Erre vár a tenni vágyó magyar értelmiségi/romkocsmamaradék, aki nem adta/itta el a sütnivalóját. Ezért megéri hazajönni bárhonnan is!

    Ámen!

Szólj hozzá!

Címkék: politika civil kultúra béke rendszerkritika radikális egység új erő megvalóstható

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturdiplomata.blog.hu/api/trackback/id/tr774663830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása